Vakfımızın Mali’deki partner kuruluşu FOSAPMA (Mali Halkına Yardım ve Dayanışma Vakfı) Mali’de eğitim ve insani yardım alanında faaliyetlerini sürdürüyor.
FOSAPMA (Mali Halkına Yardım ve Dayanışma Vakfı) Mali’de eğitim ve insani yardım alanında faaliyetlerini sürdürüyor. FOSAPMA Vakfı Başkanı Sinan Kızılkan, yürüttükleri yardım faaliyetlerini ve Mali’de Ramazan’ı anlattı:
Vakfımız kurulduğu günden bugüne “Komşusu açken tok yatan bizden değildir” düsturu ile mazlumların yanında yer alarak İslam kardeşliğini, İslam’ın güler yüzünü bu topraklarda hissettirmeye ve yaşatmaya çalışıyor.
17 milyonluk nüfusuyla Afrika’nın en büyük yedinci ülkesi olan Mali, Batı Afrika’da Cezayir, Nijer, Burkina Faso, Fildişi Sahili, Gine, Senegal ve Moritanya ülkeleriyle komşu bir ülkedir. Başkent Bamako dışında önemli şehirleri Kayes, Sikasso, Segou, Mopti, Timbuktu, Gao, Kidal’dir. Nüfusun % 95’i Müslüman, % 3’ü Hıristiyan, % 2 Animistler’den oluşmaktadır. Mali halkının en önemli özelliği Fransa tarafından sömürülmüş olmasına rağmen İslami kimlik ve şahsiyetlerini koruyabilmiş olmalarıdır.
MÜTEVAZİ, TEK ÇEŞİT İFTAR SOFRASI KURULUYOR
Ramazan, Mali’de bir başka heyecanla geçiyor. Ramazan iklimi çok yakından hissediliyor. Yollarda sokaklarda restoranlarda kimseyi yemek yerken göremezsiniz, oruç tutamayacak derecede yaşlı ve hasta olanlar ise yanlış anlaşılmasın diye ilaç poşetlerini yanlarında görünmeyecek şekilde taşırlar. İftar vakitleri yollar boştur. Hayat durma noktasına gelir. Afrika insanı için temel gıda pirinçtir ve evinde pirinç bulunandan daha mutlu kimse yoktur. İftar sofraları mütevazidir, beş-altı çeşit yemek bulunmaz sofralarında. Ya pirinç olur ya da ezilerek sulandırılan yerel tahıl ürünü olan mil olur tek çeşit olarak. İftarlar açılır açılmaz akşam namazı kılınır ve teravih namazı hazırlıkları başlar.
BÜTÜN CAMİLERDE, TEHECCÜD NAMAZI CEMAATLE KILINIYOR
En heyecanlı anlar ise camisi olmayan mahallelerde teravih namazının yüzlerce kişi ile sokaklarda çocuk, genç ve yaşlılarla bir arada kılınmasıdır. Kadir Gecesi’ne ayrı bir önem veren Malili Müslümanlar, Ramazan’ın son on günü tüm camilerde teheccüd namazını cemaatle yaklaşık üç saatte kılıyorlar.
Camilerde cemaatin yarısını da kadınlar oluşturur. Bayram sabahında başkent Bamako’da Eyüp Sultan Camii’ndeki manzara da görülmeye değerdir. Genç, çocuk, yaşlı herkesin en güzel kıyafetleri ile ailece bayram namazına gelmeleri ve mutlulukları görülmeye değerdir.
Hüdâyi Vakfı’nın gönderdiği yardımlarla yaptığımız eğitim, gıda, adak kurban, su kuyusu projeleri yanında Ramazan aylarında da Mali’de başta başkent Bamako ve Segou, Sikasso şehirlerinde gıda kolileri dağıtıyoruz. Medine İmam Hatip Lise’sindeki aşevimizde pişen yemeklerle günlük 6 ayrı bölgede iftar sofraları kuruyoruz. Ayda bir belki de yılda bir et yiyen arka mahallerdeki muhtaçlar, dul ve yetim aileler için sadaka kurbanları kesip dağıtımını gerçekleştiriyoruz.
Vakfımızın Ramazan aylarında yardım yaptığını duyanlar birkaç ay öncesinden merkezimize gelip isimlerini, adreslerini yazdırmaya başlıyorlar. Heyecanla dağıtılacak erzakları ve kurulacak iftar sofralarını bekliyorlar. Mali halkı buradaki kardeşlerini unutmayıp yardımlarını gönderen Hüdâyi Vakfı’na, hayırseverlere ve ülkemize dua etmektedirler.
KARŞILIKSIZ VEREN BEYAZLAR DA VARMIŞ
Hüdâyi Vakfı aracığıyla hayata geçirdiğimiz insani yardımlar, eğitim ve din hizmetleri projelerimiz yıllardır sömürülen Afrika insanı için ayrı bir anlam taşıyor. Malili kardeşlerimiz hizmetler başladıktan sonra beyazları ikiye ayırdılar. Birinci grup hep alan, sömüren merhametsizler; ikinci grup karşılığını sadece Allah’tan bekleyerek hep veren ve herkese halikın şefkat nazarı ile bakan beyazlar. Hamdolsun isar ruhlu necip milletimizin yardımları sayesinde “karşılıksız veren beyazlar da varmış” sözlerini bu topraklarda duyar olduk. Bizler de bizi bu hayır işlerinde istihdam ettiği için Rabbimize hamdediyoruz. Ne mutlu dünyanın neresinde bir mazlum olsa onu kendisine zimmetli bilene!.. Mali’den selam ve dua ile…