Geride bıraktığımız 8 yılda Vakfımız aracılığı ile Tanzanya’da 200’e yakın su kuyusu açıldı. Başta cami ve medreseler olmak üzere, okullar, yetimhaneler, hastaneler ve hapishaneler gibi kamuya hizmet veren yerlerde açılan kuyularımızdan yaklaşık 400 bin insan faydalanıyor.
Doğu Afrika’nın 50 milyon nüfuslu ülkesi Tanzanya, son iki yüz yılda üç farklı ülkenin etkisiyle üç farklı kültürden beslenmiş bir ülkedir. İlk olarak Arapların dokunduğu, mütemadiyen Almanların ve İngilizlerin sömürgesi olan Tanzanya, 1961 yılında bağımsızlığını kazandı. Araplarla birlikte İslamiyet’le tanışan bu ülke bir dönem Umman Krallığı’na başkentlik yaptı. 1800’lü yılların sonlarında ise Almanya sömürgesi olan halk, onların sert, baskıcı zulmüne maruz kaldı. Almanlar, bu dönemde köle ticareti için yaptıkları liman ve demir yolları dışında Tanzanya halkının faydasına dokunacak hiçbir miras bırakmadı. 1. Dünya Savaşı sonrasında ise İngiliz sömürge dönemi başladı. İngiltere, ülkeye getirdiği Hintlileri taşeron olarak kullandığından dolayı, doğrudan düşman olmayıp perde arkasından hükmeden efendi oldu.
Tanzanya şu an Arap kültürü ve geleneklerine bağlı, ancak İngiliz sistemi ile yönetilen bir ülke konumundadır. Ülkede başta eğitim sistemi olmak üzere tüm resmi kurumlar ve toplumsal düzen (Trafikteki düzenin dahi soldan aktığı göz önüne alınırsa) İngiliz sistemine göre tasarlanmıştır.
TANZANYA’DA HÜDÂYİ VAKFI
Vakfımız, paydaş kuruluşu REHEMA – Dostluk ve Yardımlaşma Derneği aracılığı ile 2010 yılından itibaren bu ülkede hali hazırda eğitim ve insani yardım alanlarındaki projelerine devam ediyor.
AFRİKA’NIN OLMAZSA OLMAZI: SU KUYULARI
Geride bıraktığımız 8 yılda Vakfımız aracılığı ile Tanzanya’da 200’e yakın su kuyusu açıldı. Başta cami ve medreseler olmak üzere, okullar, yetimhaneler, hastaneler ve hapishaneler gibi kamuya hizmet veren yerlerde açılan kuyularımızdan yaklaşık 400 bin insan faydalanıyor. Kamu yararına ciddi katkı sağlayan su kuyusu projelerimiz Tanzanya hükümeti ve yerel yönetimler tarafından da destekleniyor.
RAMAZAN VE KURBAN BAYRAMLARI KARDEŞLİĞİMİZİ PERÇİNLİYOR
Vefâkâr ve necip milletimizin Ramazan ve Kurban Bayramı dönemlerinde vakfımıza emanet ettiği yardımlar, her yıl tüm Afrika’da olduğu gibi burada da titizlikle muhtaç insanlara ulaştırılıyor.
2018 yılında Tanzanya’da 2 bin aileye Ramazan kumanyası dağıtan vakfımız Kurban Bayramı’nda ise 60 bin kişiye et yardımında bulundu. Bayramlar vesilesi ile kardeşliğimiz gönül coğrafyalarında bir kat daha perçinleniyor.
EĞİTİMİN KÜÇÜK YAŞLARDA BAŞLADIĞI “DÎNÎ MAHALLE MEKTEPLERİ’’
Tanzanya’da sömürü düzeninin en büyük darbesini aile yapısına vurduğunu gözlemliyoruz. Toplumun temel taşı olan aileler, üretimin olmadığı büyük şehirlerde işsizlik ve yoksullukla pençeleşmekten dolayı dağılıyor.
Anne ve babaları ayrı olan, mahalle aralarında eğitimsiz kalan çocuklara yönelik vakfımız tarafından açılan “Mahalle Mektepleri”nde hem dini eğitim hem de okul derslerine takviye dersleri veriliyor. Tanzanya genelinde 30’a yakın mektebimizde 2 bin öğrencimiz eğitim alıyor. Vakfımız aracılığıyla İstanbul’da İLAM’da en az bir yıl eğitim alan mektep hocalarımız, çocuklara eğitim vermenin yanında ücretsiz aile danışmanlığı da yapıyor.
GELECEK NESİLLERE UMUT “TANZANYA İMAM-HATİP PROJESİ”
Tanzanya’daki eğitim kurumlarımıza bir yenisini daha ekliyoruz. Hüdâyi Vakfı’mızın da destekleriyle 400 öğrencinin ücretsiz olarak hem eğitim alacağı hem de barınacağı Türkiye İmam-Hatip Ortaokul ve Lisesi’nin inşaatı başladı.
Örgün imam-hatip eğitiminin yanı sıra yaygın eğitimin ve mesleki kursların da verileceği okulumuz farklı aktiviteleriyle tam bir külliye vasfına sahip olacak. Okulun, binlerce yetim ve fakir öğrencinin farklı alanlarda yetişmesine katkıda bulunarak Tanzanya’nın ve İslam dünyasının nitelikli insan ihtiyacını gidermeye vesile olacağını ümit ediyoruz.
Yapılan yardım ve projelere sizlerde destek olabilirsiniz.