AZİZ MAHMUD HÜDAYİ CAMİİ YENİDEN İBADETE AÇILDI

Vakfımızın öncülüğünde restorasyon projeleri hazırlanan Hüdayi Camii, aslına uygun bir şekilde restore edilip; ibadete açıldı.

23 Mayıs Cuma namazı öncesi yapılan açılış programında Hüdayi Vakfı Şeref Başkanı Osman Nuri Topbaş Hocaefendi, Yönetim Kurulu Başkanı Ahmed Hamdi Topbaş, Başbakan Yardımcımız Sayın Bülent Arınç, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi Yaran, Vakıflar Genel Müdürü Dr. Adnan Ertem, İlçe Kaymakamları, Belediye Başkanları, çok sayıda kurum ve kuruluş temsilcileri ile vatandaşlar hazır bulundu.

Yoğun katılımın olduğu programda Vakıflar Genel Müdürü ve Başbakan Yardımcımızın konuşmaları sonrasında dualarla açılış yapıldı. Cami içersinde Osman Nuri Topbaş Hocaefendi’nin vaazı ardından Soma Faciası şehitlerimiz için okunan hatimlerin duası, İstanbul müftüsü Rahmi Yaran tarafından yapıldı.

Namaz sonrasında bütün cemaate Hüdayi Vakfımız tarafından ikramda bulunuldu.

Uzaktan yakından gelip; Hüdayi Camii’nin açılışına katılan tüm Devlet erkanına, mülkî ve idarî amirlere, Üsküdarlı hemşehrilerimize ve tüm Hüdayi Gönüllülerine teşekkür ediyoruz.

AÇILIŞTAN NOTLAR

Aziz Mahmud Hüdayi Camisi’nin hizmete açılış konuşmasını yapan Bülent Arınç, Aziz Mahmud Hüdayi Hazretlerinin, İslam aleminde çok önemli yere sahip olduğunu ifade ederek, caminin restorasyonunun Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapıldığını, bunun da iftihar vesilesi olduğunu söyledi.

Arınç, Cuma namazının ardından Soma’da hayatını kaybedenler anısına mevlit okunacağını belirterek, “Herhalde o kardeşlerimiz için en anlamlı anma böyle olabilirdi. Allah hatimleri, duaları kabul etsin, onlara rahmet etsin. Ailelerine ve bütün milletimize başsağlığı ve sabırlar diliyorum” ifadelerini kullandı.

VAKIF MÜESSESELERİNİ YAŞATMAK İSTİYORUZ

Başbakan Yardımcısı Arınç, konuşmasında vakıflar için yapılan çalışmalara kısaca değindi.Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün bütün vakıf eserlerinin bekçisi olduğunu vurgulayan Bülent Arınç, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Yüzyıllardan bu yana Türkiye’mizin her noktasında, hamiyetli insanlarımızın, mutlaka Allah rızasını gözeterek, bütün mahlukat için vakfettikleri bu hayırlı müesseseleri yaşatmak ve hayatta bırakmak istiyoruz. Bu inançlı, gayretli, fedakar bir çalışmanın ürünüdür. Sağolsun Sayın Başbakan’ımız verdikleri talimatta, ‘Vakıf eserlerini bulacaksınız, hayata döndüreceksiniz, restore edeceksiniz, onları tekrar insanların hayrına bir noktaya getireceksiniz’ dedi. Genel Müdür’ümüz ve tüm çalışanlarımız da bu hedef doğrultusunda büyük gayretler içine girdi.”

Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, İstanbul’da pek çok eski eserin restorasyonunu gerçekleştirdiklerini ifade etti. Ertem, Aziz Mahmud Hüdayi Camisi’nde daha önce hiç kullanılmayan bodrum katının temizlendiğini ve ibadethaneye dahil edildiğini, hünkar mahfili bölümü de dahil olmak üzere caminin tüm restorasyonunun tamamlandığını aktardı.

Konuşmaların ardından Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem,  Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı Şeref Başkanı Osman Nuri Topbaş Hocaefendi ve vakıf yetkilileri açılış kurdelesini kestiler.

Kurdele kesiminden sonra camiye girildi. Cuma namazından önce kürsüden kısa bir sohbet yapan Muhterem Osman Nuri Topbaş Hocaefendi, dünle bugünü kıyas etmek açısından hatıralarından örnekler vererek, imam hatipte okuduğu yıllarda İstanbul camilerinin ne durumda olduğuna değindi. Ecdadın insanlığa hizmet ve ibadet için bırakmış olduğu imaretlerin ve mescitlerin; marangozlara, nalbantlara kiralandığını ve cami bahçelerinin mahallenin top sahası olarak kullanıldığını ifade etti.

EN GÜZEL KULLUK VAİZFESİ NAMAZLA BAŞLAR

Muhterem Osman Nuri Topbaş Hocaefendi sohbetinde şunları ifade etti:

“Osmanlı’nın hükümran olduğu bütün topraklarda bu ifadelerin canlı numuneleri yüzyıllardır devam etmektedir. Onun çil çil hutbelerde, kalem gibi minarelerde okunan ezan sesleri hiç şüphesiz ki onlar için onları inşa ve ihya eden ecdadın iman ve vecdlerine kıyamette şehadet edecektir. Bize bir vefa borcu olarak düşen vazife ecdadımızdan kalan eserlerin tekrar ihya edilmesidir. Muhterem kardeşler! Ben, imam hatip okulunun ilk talebelerindenim. Hatırımda kaldığı kadarıyla o zamanki İstanbul’dan birkaç manzarayı, o gün ile bugünü kıyaslamak babında, anlatmak istiyorum size.

İlk imam-hatip okulunun açıldığı yer Vefa semtidir. O Vefa semtinde Vefa bozacısı vardır ve yanında da ufak bir mescit vardır. Bu mescit bir Ermeni nalbanda kiralıktı ve at girip çıkardı. Şehzadebaşı’nın arkasında güzel bir mescit vardı, o da bir marangoza kiralıktı. Süleymaniye Camii’nin, Sultanahmet Camii’nin ve Şehzadebaşı Camii’nin avluları mahallenin top sahasıydı. Civarındaki külliyenin medreseleri ise Romen vatandaşlara verilmişti. Onlar da harap haldeydi. Camilerin halıları lif lif kalkmıştı. Kırılan pencereler de ancak kartonlarla kapatılırdı. Elhamdülillah, bugün Allah’ın bir lütfu, ülkemize gelen büyük bereketli yağmurlar ile bütün bu vakıf arazileri ve vakıf eserleri ihya ediliyor. Gayrette bulunanlara tekrar tekrar Allah rahmet etsin, bereket versin. Onlara çok teşekkür ederiz, Allah razı olsun.

BU ESERLER BİRER ŞEHADETTİR

Osman Nuri Topbaş: “Bu camilerde okunan mevlitler, ezanlar memleketimiz için büyük bir rahmet. Bir beldemizden diğer bir beldemize kadar uzanan ezan sesleri, bu eserleri ihya edenler için birer şehadettir.  Cenabı Hak وَنُنَزِّلُ مِنَ الْقُرْآنِ مَا هُوَ شِفَاء وَرَحْمَةٌ لِّلْمُؤْمِنِينَ وَلاَ يَزِيدُ الظَّالِمِينَ إَلاَّ خَسَارًا “Biz Kuran’ı rahmet ve şifa olarak indirdik” buyuruyor. Kur’an kurslarımızla, camilerimizle, yapılan hizmetlerimizle Cenabı Hak bol bol memleketimize bereketli rahmet yağmurları nasip eylesin inşallah.”

Muhterem kardeşlerimiz! En güzel kulluk vazifesi namazla başlıyor. İlk farz olan ibadet namazdır. Her Fatiha suresini okuduğumuzda “İyyake na’budü ve iyyake nestain” diyoruz. Ancak böyle bir cemi olarak içtimai olarak, toplu olarak kıldığımız namazlar, yaptığımız ibadetler vs. bütün amellerimiz Allah’ın yardımına bir sebeptir. Sonra “İhdines-sırat el-müstakim” diyoruz. O da bir cemi olarak geliyor bize. Demek ki inşallah cümlemiz sıratı müstakim üzare olacağız. Camilerimizi, namazlarla ve ibadetlerimizle ihya edeceğiz ve rahmet-i ilahinin tecellisine nail olacağız.

Mü’minun suresinde huşu ile kılınan bir namaz istiyor Cenabı Hak. “Müminler felah buldu. Onlar ki namazlarını huşu ile kılarlar” buyuruyor. En güzel huşu ile kılınan namazlar da yine mescitlerde kılınmaktadır. Rabbimiz “Ben insanları ve cinleri bana kulluk etsinler diye yarattım” buyuruyor. Kulluk çok mühim. Kulluk bu kadar mühim olduğundan dolayıdır ki toplu ibadetlere de ihtiyaç olan kulluk mekânları mescitler ve camileri Cenabı Hak bizzat kendine izafe etmiştir. Allah’ın evi, mescidullah gibi ifadeler bunun en güzel örneğidir.”

Cuma hutbesi için minbere çıkan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, mescitlerin birlik ve beraberlik açısından önemine vurgu yaparken, diğer yandan da restorasyon ile ilgili bazı şikayetlerini dile getirdi. Caminin iç kısmında bulunan Aziz Mahmut Hüdayi Hazretlerinin elbiselerini değiştirdiği, zikirlerin yapıldığı şeyh dairesinin aslına uygun bir şekilde restore edilmediğini ifade ederek, bunun düzeltilmesinin gerekli ve önemli olduğunu söyledi.

Aziz Mahmud Hüdayi Camii

HÜdayi Camii İstanbul’un Üsküdar ilçesinin Aziz Mahmud Hüdayi Mahallesi’nde yer alan, Osmanlı Dönemi’nden kalma tarihi bir camidir. Kanuni Sultan Süleyman’ın torunu olan Ayşe Hümaşah Sultan tarafından, üçüncü eşi Aziz Mahmud Hüdayi adına yaptırılmıştır. 1595 yılında ibadete açılan cami, mimari olarak Osmanlı esintilerini yansıtmaktadır. Zamanla harap olan caminin bugüne kadar 3-4 kere yenilendiği biliniyor. Son olarak Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restorasyon çalışmaları yapılmış ve 23 Mayıs 2014’te yeniden ibadete açılmıştır.

Aziz Mahmud Hüdayi Hazretleri’nin türbesi ise devam eden restorasyon çalışması dolayısıyla şu anda tadilattadır.